Slapeloosheid in beeld gebracht

Chronische slapeloosheid is een probleem waar 1 op de 10 Nederlanders last van heeft.
Behalve individuele psychosociale of fysieke oorzaken, is er ook een verband met de oprukkende 24-uurs economie. De VPRO thema uitzending "Nooit meer slapen" geeft een kijkje in de wereld van diegenen die ’s nachts wakker zijn.

 

Op een doordeweekse nacht, om pakweg 3 uur, zijn 1 miljoen Nederlanders klaar wakker. Nederland wordt langzaam een echte 24-uurs samenleving, een land waar ook midden in de nacht altijd, alles mogelijk is. Niemand hoeft zich 's nachts meer te vervelen: steeds meer services en diensten zijn ook 's nachts beschikbaar. Ongeveer 16% van de beroepsbevolking moet mede daardoor inmiddels ook ’s nachts werken.

En thuis raakt de nachtrust, met WIFI, Facebook en de smartphone onder het kussen, meer en meer ondergeschikt aan online leven. 10% van de Nederlanders lijdt ondertussen aan chronische slapeloosheid.

Grote kans dus dat je als counsellor in je praktijk ook te maken hebt of krijgt met mensen die om uiteenlopende redenen last hebben van slapeloosheid of een verstoord dag-nacht ritme. Je kunt hier zelf met je cliënt dieper op in gaan en naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld in het omgaan met spanning en stress, psychosociale oorzaken van stress en onrust, of algemene tips om de nachtrust te bevorderen. Soms is doorverwijzing naar een slaapkliniek of gespecialiseerd centrum beter. Bijvoorbeeld om te laten onderzoeken of er sprake is van slaapapneu, een (zwaar) onderschatte fysieke oorzaak van slaapstoornissen.

De thema uitzending “Nooit meer slapen” is te zien via Uitzending Gemist of rechtstreeks via de VPRO site.

Bron: VPRO. Het programma is uitgezonden op zondag 7 oktober 2012 om 20:20 uur.